12.05.13

Emadepäeva eri: Toitlustamine ja korrastustööd

Prima Vista käigus omandasin päevakohase teose - Salme Masso "Toitlustamine ja korrastustööd", Tallinn: Valgus 1966. Esialgu mõtlesin, et viin emale, kuna Masso oli Pedas tema õppejõud (jah, vanasti õpetati vähemalt selles õppeasutuses nii sõjameditsiini kui kodundust kõigile tudengitele, ei pääsenud matemaatikudki), aga kui lehitsema asusin, tabas mind nii tõsine seeria äratundmislakse, et hakkas tunduma, et iseenese tudmaõppimise huvides ei tasuks selle raamatu äraandmisega kiirustada.
Noh, näiteks väike katkend alapeatykist "Mittekeedetava pesu pesemine": Puuvillaseid sukki ja sokke pesta seebi ja pesupulbriveega algul paremalt poolt, siis pahempidi pööratult. Loputada soojas vees, kuivatada pöia otsast üles riputatult. Mis te arvate, kuidas mina seda teen? Mis te arvate, kes mind õpetas?
Või siis "Töö hügieen": Lusikaid, kulpe ja teisi väikesi tööriistu hoitakse taldrikul. No okei, mina ise seda vbl alati ei viitsi teha, vaid asetan nad kuskile serva peale balansseerima (ehkki, tõsi, ei lajata neid kunagi lädise poolega vastu töötasapinda), aga emps teeb seda raudselt, ka peale oma ajutist mälu-restarti. See kehamälu on yks võimas asi.

Kommentaare ei ole: