16.10.12

Rahva oma kaitse

Taaskord lendasin kultuurisyndmusele peale liialdatud ootustega. Vanatoale olid mineva laupa vanameistrid Juur ja Kivirähk ise kohale tellitud muhulaste kaamost peletama või nii. Paraku jättis ettevalmistus mõnevõrra soovida - põhimõtteliselt olid olemas nii esinejad kui publik, aga puudu oli see vahendav interfeiss, mis yhe osapoole teisele arusaadavaks oleks tein olavad. Ei toimi sõuksed asjad ikka päris iseenesest ja ilma vahekeelemeesteta. J&K kyll katsetasid kohapealt kätte saadud giidi käest ammutatud andmete reflekteerimisega, aga kohati oli see jutt (osaliselt kahtlemata algmaterjali puudulikkuse tõttu) ikka ennemini imelik. Elektrituru avanemise teema (ja selle seos elanikkonna jõukuse astme ja omakorda iibega, mida Muhu näitel illustreeriti matsirahva ja P-tähega algava mõisa näitel) käsitlemine õnnestus ehk kõige paremini - iseäranis, kui mõelda, et Vanatoal asus Koguva kyla jõujaam, kust kolhoosiaja alguses kylale kaks tundi iga õhta lekrid anti - aga seda viimast fakti muidugi tuli jutule ise juurde mõelda, kes oskas.
Ei saa muidugid ytelda, et kontaktmääre rääkijate ja kuulajate vahel täiesti puudunud oleks, aga sedakorda oli tegu pigem kleepuva tavoti kui rafineeritud õliga, kes oma kohaloluga asja ikka põhjalikult kinni kittis. Sest ega loodus tyhja kohta ep salli. Kui oma kyla lolli põle parasjägu kohal, siis tuuasse põhjarannikult mõni teene sõuke, kis artikuleerimata möla abil kõigile abivalmilt palju meelepaha ja piinlikkust valmistab. Ma ikka imesta, et miks pererahvas põle tatta ää koristan või vähemaste sauna kinni pand.

Sujuva ylemineku tulevastele teemadele pakub aga Rahva oma kaitse foorum, mille viimane postitus kõlab parasjagu nii: Õnnitleme Karl Ristikivi tema 100. sünnipäeval, soovime jõudu, jaksu ja tervist ka algavaks sajaks. Meie kirjastuse poolt. Õnnitleme lauluga K. A. Hermanni lauluga Munamäel. 

Kommentaare ei ole: